Is Brinta gezond? Het eerlijke antwoord!

door Sara  - maart 21, 2025

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Eten
  • /
  • Is Brinta gezond? Het eerlijke antwoord!

Wie is er niet groot geworden met Brinta als ontbijt? Toch lijkt dit klassieke ontbijt op zijn retour. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen die gezond willen ontbijten voor havermout. Haver is hip, we vinden het terug in havermout in allerlei soorten, haverkoeken en haverdrank.

Haver staat tegenwoordig voor gezond, maar hoe zit dat eigenlijk met het oude en vertrouwde Brinta? Wat is Brinta? Hoe is het ontstaan? Waar is het van gemaakt? En is Brinta gezond of niet? Lees gauw verder om het antwoord te ontdekken!

Is Brinta gezond?

Ja brinta is gezond. Brinta is namelijk rijk is aan vezels, eiwitten en complexe koolhydraten. Eén portie Brinta (40 gram) bevat ongeveer 142 kilocalorieën, 10 gram eiwitten, 1,5 gram vet en 4,5 gram voedingsvezels. Dat maakt het een voedzaam ontbijt dat lang verzadigt. Brinta is gemaakt van 100% volkoren tarwe, waardoor het bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel en een gezonde spijsvertering.

Wat is Brinta?

Brinta is een ontbijtgraan gemaakt van gebroken volkoren tarwemeel met een beetje zout. De naam is een samenvoeging van de woorden Breakfast Instant Tarwe. Het is een Nederlands product die bedacht is door door Frederik André Möller uit Groningen.

Hij ontwikkelde een methode waarbij tarwekorrels worden gebroken, deze worden gemengd met water. Hierdoor ontstaat een brij. Deze brij wordt hierna gekookt en samengeperst. Wanneer de brij droog is wordt het gemalen tot het uiteindelijke product.

In een fabriek in Foxhol werd in 1944 voor het eerst het product gemaakt en verscheen het in de handel. In 1945 werd Brinta aan het Nederlandse publiek aangeprezen door middel van reclameborden op wagens die meereden tijdens bevrijdingsfeesten. Voor de naam Breakfast Instant Tarwe werd express gekozen omdat de Amerikanen zeer populair waren vanwege de bevrijding.

De grootste bekendheid kreeg het merk na de zwaarste Elfstedentocht ooit in 1963. Winnaar Reinier Paping verklaarde na het winnen van de barre tocht dat hij in de ochtend alleen maar een bord Brinta had gegeten.

Na deze onbedoelde reclamestunt stond Brinta bekend als de gezondste manier om je ochtend te starten, en werd het opgepikt door veel sportende mensen. De klassieke manier om een bord met Brinta te maken is met warme of koude melk. Hieraan wordt suiker of honing aan toegevoegd om het op smaak te brengen.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Hoe gezond is Brinta?

Een bord Brinta kan heel gezond zijn. Wanneer je gezond wilt eten kun je het best alleen maar zogenaamde ‘whole foods’ eten en bewerkte producten laten staan. Brinta is echter een product die minimaal bewerkt is. Het bestaat uit bestandsdelen die gezond zijn, bovendien is de samenstelling van de voedingswaarden bijna ideaal.

Het bestaat grotendeels uit koolhydraten, deze hebben de laatste jaren onterecht een slechte naam gekregen. Ieder mens heeft koolhydraten nodig om te leven. Koolhydraten zorgen voor onze energie, bovendien kunnen onze hersenen zonder koolhydraten niet functioneren. Kortom: je kunt niet leven zonder de juiste, en voldoende, koolhydraten.

De volkoren tarwevezels waarvan Brinta gemaakt is bevatten veel vezels. Een bord Brinta is een vezelrijk dieet. Door vele onderzoeken naar voeding die de laatste jaren zijn uitgevoerd wordt het langzaam duidelijk hoe belangrijk vezels in voeding zijn voor de bevordering van een gezond lichaam. 

Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en stoelgang. Daarnaast werken vezels verzadigend, ze zorgen dus voor een voldaan gevoel in de maag en darmen. Het gevolg is dat je minder eet, een maaltijd die veel vezels bevat past daarom heel goed in een dieet om af te vallen.

Uit de vele onderzoeken blijkt tevens dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen vezels en het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. 

Een bord Brinta is echter niet per se gezond. Hoe gezond het is, hangt geheel af van hoe je de Brinta klaar maakt. Melk is geen product wat een mens nodig heeft, het bevat veel stoffen die ongezond zijn zoals verzadigde vetten, lactose, caseïne en hormonen. Je kunt veel beter kiezen voor melkvervangers zoals soja-, haver- en amandeldranken. Kies dan wel voor een product zonder suiker.

Dat geldt ook voor de verdere toevoegingen die je aan het bord Brinta doet. Er zitten voldoende koolhydraten in de pap, dus voor de suikers hoef je niets toe te voegen. Voeg iets gezonds toe wat veel smaak heeft zoals bijvoorbeeld appel, banaan, of gedroogd fruit zoals dadels. Je kunt er wat kaneel over strooien en klaar is je heerlijke, en gezonde ontbijt.

Brinta is gemaakt van tarwe, dit graan bevat gluten. Om deze reden is Brinta niet geschikt voor mensen die leiden aan de auto-immuunziekte Coeliakie. Deze mensen hebben een intolerantie hebben voor gluten en moeten die vermijden.

Gluten veroorzaken namelijk bij hun een allergische reactie in de darm waardoor er ontstekingen ontstaan. De laatste jaren zien veel mensen helaas de term ‘glutenvrij’ als gezond aan, wat natuurlijk niet waar is. Glutenvrije producten zijn gemaakt voor mensen die leiden aan Coeliakie. Ieder ander mens kan gewoon gluten eten en daarmee ook Brinta.

Kortom:

Brinta past prima in een dieet om af te vallen. De belangrijkste voorwaarde om af te vallen is om minder calorieën te eten dan je nodig hebt. Alles valt en staat met het aantal calorieën die je binnen krijgt. Wil je daarnaast op een gezonde manier afvallen? Zorg er dan voor dat je gevarieerd eet en gezonde producten consumeert. Begin je dag goed met een ontbijt die je genoeg energie geeft en je ook nog verzadigd door de vele vezels. Een bord Brinta met fruit geeft je bovendien voldoende vitamines en mineralen om sterk en fit te blijven.

Hoeveel calorieën bevat Brinta?

Nu we weten hoe gezond Brinta is, gaan we door naar het volgende onderwerp: de voedingswaarde van een Brinta.

Voedingswaarden

per 100 gram

Energie

347 kcal

Vet

1.9 gram

Koolhydraten

64 gram (waarvan 4.6 gram suikers)

Eiwitten

14 gram

Vezels

10 gram


In bovenstaande tabel (bron) zie je de voedingswaarden van 100 gram brinta.

Pure Brinta bevat per 40 gram 140 kilocalorieën, dat betekent 350 kilocalorieën per 100 gram. Daarmee is Brinta wat calorieën betreft vergelijkbaar met brood.

Brinta eet je echter niet puur uit het pak, je bereidt het met melk of beter een melkvervanger. Daarnaast voeg je meestal iets toe aan de pap, om het beter op smaak te brengen.

Denk dan aan bijvoorbeeld fruit of dadelstroop. Wanneer je suiker, honing of iets anders zoets toevoegt levert dat vanzelfsprekend veel meer calorieën op. Als je een portie Brinta eet met halfvolle melk dan kom je al snel op zo’n 250 kilocalorieën, zelfs zonder toevoeging van iets zoets.

Melkvervangers bevatten veel minder calorieën en zijn daarom ook een goede keus wanneer je wilt afvallen.

Wat zit er in Brinta?

Brinta is dus gemaakt van volkoren tarwemeel. Het product bevat per 100 gram Brinta 1,9 gram vetten, waarvan 0,4 gram verzadigd. Per 100 gram zitten er 64 gram koolhydraten in waarvan 4,6 gram suikers. Brinta bevat relatief flink wat eiwitten, namelijk 14 gram per 100 gram. Er is ook wat zout aan toegevoegd aan het product, echter niet veel, slechts 0,52 gram. 100 Gram Brinta zorgt ervoor dat je 10,5 gram gezonde vezels binnen krijgt.

Behalve deze macronutriënten bevat Brinta natuurlijk ook vitamines en mineralen. Met een bord Brinta krijg je vitamine B1 en vitamine B11 binnen, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink. 

Veelgestelde vragen

Is Brinta goed om af te vallen?

Ja, brinta is goed om af te vallen. Brinta bevat namelijk veel vezels en eiwitten, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Kies wel voor een normale portie en voeg geen suiker toe.

Wat is gezonder, havermout of Brinta?

Havermout bevat iets meer vezels en gezonde vetten dan Brinta en heeft een lagere glycemische index. Brinta is fijner van structuur en makkelijker verteerbaar, wat voor sommigen juist een voordeel is.

Is Brinta een dikmaker?

Nee, Brinta is geen dikmaker. Het is van zichzelf niet vet of calorierijk. Je komt alleen aan als je structureel meer calorieën eet dan je verbruikt, ongeacht of dat Brinta is.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>